Blog

1 April: Dårens Dagen Fritt Fram!

Den 1 april är en dag då skratt och lurendrejerier står i centrum. Traditionen med aprilskämt, eller “dårens dag” som den ibland kallas på svenska, firas över hela världen med mer eller mindre elakartade practical jokes eller spratt.

Aprilskämt exakta ursprung är höljt i dunkel. Vissa teorier pekar mot antikens Rom, där man firade festligheter kring gudinnan Hilaria, känd för sin lekfullhet och lurendrejerier. Andra menar att det startade i Frankrike på 1500-talet, då nyåret firades den 1 april. När datumet flyttades behöll vissa traditionen att ge bort falska nyårsgåvor den 1 april.

Oavsett ursprung har aprilskämt blivit en global tradition. Människor lurar vänner, familj och kollegor med allt från påklistrade flugor på ryggen till fejkade nyhetsartiklar. Klassiska spratt inkluderar att hälla socker i saltkaret eller byta ut tandkrämen mot vitpepparpasta.

Det viktiga med aprilskämt är att skämten är godmodiga och avslöjas snabbt. Ett lyckat aprilskämt ska sluta med skratt, inte irritation. Låt skrattet ljuda och njut av denna dag.

Allt Gott!