Blog

Att Skriva Brev till Tomten: En Tidlös Tradition

Brevskrivning till Tomten är en uråldrig tradition som frodas över generationer världen över. Varje år sätter barn över hela jorden ord på sina önskningar till den magiska julfiguren. Vissa stoppar breven i skorna, andra fäster små lappar på julstrumporna som hänger över spisen. En del barn riktar sina brev till den glada helgonfiguren Nikolaus och adresserar dem till Tomtens verkstad i det isiga Nordpolen.

Skottland — I Skottland ropar barn ut sina önskningar genom skorstenen, medan européer helt enkelt placerar ut strumpor eller skor för att vänta på gåvobringaren.

Sverige — Här i Sverige har barnen en speciell tradition att skicka sina önskelistor direkt till Tomten på Tomteland. Många brev når Tomtens postkontor i Mora, där de omsorgsfullt besvaras av tomtens hjälpare.

Tyskland — Små brev lämnas på fönsterbrädorna till Christkind, en vingeprydd figur klädd i vita kläder och en gyllene krona, som delar ut presenter. Ibland dekoreras breven med lim och strös med socker för att få dem att glimma.

Storbritannien — Barn formulerar sina önskemål till Father Christmas och kastar sedan ner dem i elden så att de sakta stiger upp genom skorstenen, på väg mot Nordpolen. Om listorna skulle börja brinna först, krävs en omskrivning.

Frankrike — Under dagarna före jul skriver franska barn brev till Père Noël och önskar sig särskilda julklappar. År 1962 antogs en fransk lag som krävde att alla brev till Tomten skulle besvaras med vykort. På julafton fyllde franska barn traditionellt sina skor med morötter och godsaker för Père Noëls åsna och lät dem stå vid spisen.

USA — Barn börjar posta sina brev till Tomten under veckorna som leder upp till jul. Historiken visar att det amerikanska postkontoret började ta emot brev till Jultomten för över 100 år sedan.

Allt Gott!