Blog

Hej Från Stilla Havet: En Resa Genom Unika Hälsningar

Stilla Havets öar är inte bara kända för sina paradisstränder och turkosfärgade vatten, utan också för sin rika kultur och traditioner. En viktig del av denna kultur är hur man hälsar på varandra, vilket varierar stort mellan olika öar.

På Fiji välkomnas besökare med ett glatt “bula” och en färgstark blomsterkrans, precis som man får en “lei” på Hawaii. I mer avlägsna områden är det otänkbart att passera någon utan att hälsa. Traditionellt har högreståndspersoner fått en speciell hälsningsceremoni.

På Marshallöarna möts besökare ibland av kvinnor som sjunger vackra stämmor och ger bort blomsterprydnader och frukter. Alla står då och utbyter artigheter. En besökare berättades om kvinnor som välkomnade honom genom att gnugga bakad brödfrukt på hans mage och kalla honom stilig! På vissa platser förväntas kvinnor att buga djupt för äldre män.

I Papua Nya Guinea tar man farväl genom att stoppa händerna under varandras armar, dra ut dem och gnugga sig med den andras doft. Att dela betelnöt (buai) är en sedvänja som alla kan delta i. Här är relationer mellan åldrar och kön avslappnade, och hälsningar sker genom handslag eller famntag.

På Vanuatu är det vanligt att hälsa med handslag, särskilt vid det första mötet. Kvinnor som reser ensamma kan få oönskad uppmärksamhet. På Tonga skakar man hand och släktningar hälsar med en “maloe lelei”, vilket betyder “varmt välkommen till de vänliga öarna”. Traditionellt rörde man vid varandras läppar vid jämlik status, annars kysste den underordnade den överordnades hand eller till och med fötter. Idag har handskakningar ersatt dessa traditionella hälsningar, förutom vid formella ceremonier.

Maorierna i Nya Zeeland hälsar traditionellt med en “hongi”, där man pressar näsorna mot varandra och blundar ögonen. Detta tros sammanföra personernas andar. Både män och kvinnor använder sig av denna hälsning.

Stilla Havets öar erbjuder en fascinerande resa genom traditionella hälsningar. Från varma leenden och blomsterkransar till unika näsrubbningar, visar dessa hälsningar på den stora kulturella variationen och gästfriheten i denna del av världen.

Allt Gott!