Blog

Julklockornas Berättelse: En Tidlös Tradition

Klockor, särskilt kyrkklockor, har länge varit förknippade med julen. I kyrkan börjar dagen vid solnedgången, så vilken gudstjänst som helst efter det är den första för dagen. I kyrkor som har en klocka eller flera klockor, rings de ofta för att signalera starten av gudstjänst.

I vissa kyrkor är det traditionellt att den största klockan i kyrkan ringer fyra gånger under timmen före midnatt, och sedan vid midnatt ringer alla klockor i firande.

I den katolska kyrkan är jul och påsk de enda tiderna då mässan får hållas vid midnatt. Det är traditionellt att vid båda midnattsmässorna rings kyrkans och altarets klockor i många fall medan prästen säger “Gloria” (Gloria in excelsis Deo).

Att ha en mässa vid midnatt på julen går tillbaka till den tidiga kyrkan, då det troddes att Jesus föddes vid midnatt, även om det aldrig har funnits något bevis för detta! Många kyrkor har midnattstjänster på julafton, även om inte varje kyrka kommer att ha en mässa eller nattvard som en del av tjänsten.

I viktoriansk tid var det mycket modernt att gå och sjunga julsånger med små handklockor för att spela melodin till sången. Ibland fanns det bara klockor och ingen sång! Handklockringning är fortfarande populärt idag.

Har din julgran klockor?

Allt Gott!