Blog

Memorialpåsk i Moldavien – en hyllning till de bortgångna

Memorialpåsk, eller Pastele Blajinilor, är en av de äldsta och mest respekterade traditionerna i Moldavien. Högtiden infaller en vecka efter den ortodoxa påsken och symboliserar återföreningen mellan de levande och de döda genom att minnas de stunder som delats tillsammans. Det är en tid då familjer samlas för att hedra sina förfäder och föra vidare den glädje som Kristi uppståndelse medför.

Under Memorialpåsken samlas människor vid kyrkor och kyrkogårdar där en rad traditioner äger rum. Att ta hand om de avlidnas gravar, tända ljus och be är centrala inslag. Husmödrarna har en särskild uppgift – att förbereda gåvor som placeras på de bortgångnas gravar. På en traditionell handduk läggs kulich (påskbröd), påskkakor, målade ägg och en flaska vin. Prästen besöker gravarna och välsignar gåvorna, som sedan delas ut till behövande eller barn, vilket betonar högtidens anda av generositet och omtanke.

Det finns också vissa vidskepligheter kopplade till högtiden. Exempelvis anses det vara en dålig omen att sy, städa eller tvätta kläder på denna dag – en tro som delas med vanliga söndagar i Moldavien. Oavsett individuella variationer i firandet kvarstår en sak säker: Memorialpåsken är en dag av vördnad, gemenskap och minnen, där de levande hedrar sina kära som gått bort.

Allt Gott!