Blog

Sociala Koder i Stilla Havet

Stilla Havets öar är kända för sin avslappnade atmosfär, men det finns också sociala koder att känna till för att resan ska bli så positiv som möjligt. Här är några viktiga punkter att tänka på:

I allmänhet värdesätts harmoni, ödmjukhet och respekt i offentliga sammanhang. Man undviker konfrontationer och pratar försiktigt. Skvaller fungerar som en social kontroll för att upprätthålla gott uppförande.

I byar är det centralområdet som anses förnämligast. Här bör man klä sig mer anständigt och undvika starka färger, solglasögon, hattar och högljudda skratt. Att titta på TV hos grannen ses däremot som helt okej.

Öppet famntag mellan par ses inte med blida ögon, men vänner av samma kön kan hålla hand. I Papua Nya Guinea är det vanligt att stå nära varandra i offentliga situationer. I vissa områden förväntas vanliga människor att buga sig för hövdingar.

Att fotografera människor eller ceremoni hus utan lov anses ofint. Fråga alltid först! Maorier och vissa fijianer uppskattar inte heller att bli fotograferade utan tillstånd.

På Marshallöarna ska man undvika att gå framför eller ovanför äldre i rang. Man bör också låta högrestånden personer tala först. Liknande hierarkier finns på Vanuatu och Salomonöarna, där särskilt äldre och kvinnor ska bemötas med respekt.

“Kastom” är ett ord som används för traditionell kultur. Var medveten om lokala traditioner och seder. Om du bryter mot någon social kod kommer du troligtvis att bli vänligt påmind.

Att resa till Stilla Havet handlar om att uppleva en ny kultur. Genom att visa respekt och förståelse för lokala traditioner kan du skapa en positiv upplevelse för både dig själv och lokalbefolkningen.

Allt Gott!